Zmrożony deser
Wyglądają apetycznie, smakują pysznie i z powodzeniem konkurują z lodami. Zwłaszcza, że mają mniej kalorii i mocniejszy, owocowy smak. Sorbety to również świetna alternatywa dla osób, które nie tolerują laktozy. W ich składzie nie znajdziemy bowiem mleka ani śmietanki. Te mrożone smakołyki znajdziemy w każdym sklepie spożywczym, ale znacznie lepiej przygotować je samodzielnie w domu - to bardzo prosty i tani sposób. Oto kilka przepisów na owocowe sorbety.
Sorbet cytrynowy
Składniki: 6 cytryn, 2 pomarańcze, 1 pomelo, 500 ml wody, 300 g cukru, 3 białka, 2 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie: ze sparzonych cytryn zetrzeć skórkę, a z połówki wycisnąć do miseczki sok. Dodać wyciśnięty sok z pomarańczy i pomelo. Zagotować wodę z cukrem i skórką z cytryny, a po trzech minutach i przestudzeniu dodać do cytrusów. Wymieszać i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika - w tym czasie należy wymieszać masę minimum 4 razy. Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Sztywną masę dodać do sorbetu, wymieszać i mrozić kolejne 3 godziny - co pół godziny mieszając masę, aby całość równomiernie się zamroziła
Przygotowanie: ze sparzonych cytryn zetrzeć skórkę, a z połówki wycisnąć do miseczki sok. Dodać wyciśnięty sok z pomarańczy i pomelo. Zagotować wodę z cukrem i skórką z cytryny, a po trzech minutach i przestudzeniu dodać do cytrusów. Wymieszać i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika - w tym czasie należy wymieszać masę minimum 4 razy. Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Sztywną masę dodać do sorbetu, wymieszać i mrozić kolejne 3 godziny - co pół godziny mieszając masę, aby całość równomiernie się zamroziła
Sorbet arbuzowy
Składniki: 1 duży arbuz, miód (opcjonalnie, jeśli arbuz nie jest słodki).
Przygotowanie: z arbuza usunąć pestki, pokroić w kawałki i zmiksować. Można dosłodzić do smaku. Następnie przelać do foremek i włożyć do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Przygotowanie: z arbuza usunąć pestki, pokroić w kawałki i zmiksować. Można dosłodzić do smaku. Następnie przelać do foremek i włożyć do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Sorbet kiwi
Składniki: 4 kiwi, 2 limonki, miód.
Przygotowanie: kiwi obrać i zmiksować. Dodać sok z limonki i dosłodzić miodem według gustu. Masę przelać do pojemniczków na lody. Sorbety włożyć do lodówki na całą noc. Dla lepszego efektu wizualnego warto na dnie pojemniczków umieścić plasterki owoców - efekt widoczny na zdjęciu z pewnością zaskoczy dzieci i dorosłych smakoszy sorbetów.
Przygotowanie: kiwi obrać i zmiksować. Dodać sok z limonki i dosłodzić miodem według gustu. Masę przelać do pojemniczków na lody. Sorbety włożyć do lodówki na całą noc. Dla lepszego efektu wizualnego warto na dnie pojemniczków umieścić plasterki owoców - efekt widoczny na zdjęciu z pewnością zaskoczy dzieci i dorosłych smakoszy sorbetów.
Sorbet truskawkowo-bananowy
Składniki: 1 banan, 1/2 kg mrożonych truskawek, 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego, 50 ml wrzątku.
Przygotowanie: banana obrać i pokroić, a następnie zmiksować z truskawkami (najlepiej użyć blendera, którym można rozkruszać lód, aby nie uszkodzić ostrzy). Cukier rozpuścić we wrzątku i przelać do truskawkowo-bananowej masy. Zmiksować raz jeszcze i włożyć na pół godziny do zamrażalki.
Przygotowanie: banana obrać i pokroić, a następnie zmiksować z truskawkami (najlepiej użyć blendera, którym można rozkruszać lód, aby nie uszkodzić ostrzy). Cukier rozpuścić we wrzątku i przelać do truskawkowo-bananowej masy. Zmiksować raz jeszcze i włożyć na pół godziny do zamrażalki.
Sorbet jabłkowy
Składniki: 1 kg słodkich jabłek, sok z 1 cytryny, 30 g domowego cukru waniliowego, 250 ml soku jabłkowego z mięta, cukier (opcjonalnie do smaku).
Przygotowanie: jabłka obrać i usunąć z nich gniazda nasienne. Następnie pokroić, przełożyć do pojemnika i od razu polać sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Pojemnik szczelnie zamknąć i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Gdy owoce będą już zmrożone, dodać do nich pozostałe składniki i starannie zmiksować. Podawać od razu lub dodatkowo zmrozić.
Przygotowanie: jabłka obrać i usunąć z nich gniazda nasienne. Następnie pokroić, przełożyć do pojemnika i od razu polać sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Pojemnik szczelnie zamknąć i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Gdy owoce będą już zmrożone, dodać do nich pozostałe składniki i starannie zmiksować. Podawać od razu lub dodatkowo zmrozić.
Sorbet mango
Składniki: 250 g miąższu z mango (średni owoc), 120 ml wody, 60 g cukru, sok z 1 cytryny.
Przygotowanie: w garnku zagotować wodę, cukier i sok z cytryny, odparować 1/4 objętości. Odstawić do wystygnięcia. Mango obrać i zmiksować. Dodać wcześniej przygotowany syrop i ponownie zmiksować. Masę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika na 3-4 godziny, co pół godziny mieszając.
Przygotowanie: w garnku zagotować wodę, cukier i sok z cytryny, odparować 1/4 objętości. Odstawić do wystygnięcia. Mango obrać i zmiksować. Dodać wcześniej przygotowany syrop i ponownie zmiksować. Masę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika na 3-4 godziny, co pół godziny mieszając.
Sorbet malinowo-truskawkowy
Składniki: 1 opakowanie malin, 1/2 kg mrożonych truskawek, 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego, 50 ml wrzątku.
Przygotowanie: maliny opłukać pod bieżącą wodą, a następnie zmiksować z truskawkami (najlepiej użyć blendera, którym można rozkruszać lód, aby nie uszkodzić ostrzy). Cukier rozpuścić we wrzątku i przelać do owocowej masy. Zmiksować raz jeszcze i włożyć na pół godziny do zamrażarki. Do sorbetu można dodać również jeżyny.
Przygotowanie: maliny opłukać pod bieżącą wodą, a następnie zmiksować z truskawkami (najlepiej użyć blendera, którym można rozkruszać lód, aby nie uszkodzić ostrzy). Cukier rozpuścić we wrzątku i przelać do owocowej masy. Zmiksować raz jeszcze i włożyć na pół godziny do zamrażarki. Do sorbetu można dodać również jeżyny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz