wtorek, 1 października 2013

DOMOWE SPOSOBY NA GRYPĘ I PRZEZIĘBIENIE .

 Niekwestionowanym królem domowej apteki jest czosnek. To podstawa wszelkiego rodzaju wywarów, syropów i naparów. Nie powinno to dziwić, ponieważ czosnek ma silne działanie antybakteryjne, łagodzi katar i kaszel.

Syrop z czosnku

Najpopularniejszym czosnkowym preparatem jest syrop. Aby go przyrządzić należy zmiażdżyć kilka ząbków, a do powstałej masy wcisnąć sok z dwóch cytryn całość zalać niewielką ilością przegotowanej, schłodzonej wody. Miksturę przekładamy do ciemnego słoiczka, odstawiamy na kilka dni, odcedzamy. Powstały syrop pijemy trzy razy dziennie.

Mleko z miodem i czosnkiem

Z syropem o palmę pierwszeństwa walczy wybuchowa mieszkanka mleka, masła, czosnku i miodu. Przepis jest banalnie prosty. Do szklanki ciepłego mleka dodajemy łyżkę masła i łyżkę miodu całość doprawiamy dwoma ząbkami rozgniecionego czosnku. Specyfik powoli wypijamy, wyobrażając sobie, że mikstura ta wybornie smakuje. Napój nawilża i natłuszcza błony śluzowe gardła oraz działa dezynfekująco.

Kanapka z czosnkiem

Przepis dla twardzieli. Na kromce chleba z masłem układamy drobno pokrojone 2-3 ząbki czosnku. Jemy wolno, dokładnie przeżuwamy. Zabieramy także kołdrę z sypialni i idziemy spać do innego pokoju. My polecamy wersję light kanapki czyli tosta z masłem czosnkowym (pół kostki masła mieszamy z dwoma ząbkami czosnku i łyżką suszonego oregano). Działa podobnie, smakuje o niebo lepiej.

Syrop z cebuli

Cebula - bliska kuzynka czosnku, dla bakterii zabójcza. Najczęściej polecanym specyfikiem jest syrop, który zmniejsza wydzielanie śluzu, ma właściwości wykrztuśne i bakteriobójcze. Syrop przyrządza się z pokrojonych w plastry cebul, które układa się warstwami, przekładając miodem lub zasypując cukrem. Nie zaszkodzi dodać kilku pokrojonych w plastry ząbków czosnku. Tak przygotowaną miksturę odstawia się na kilka godzin w ciepłe miejsce. Syrop powinno się pić od 3 do 5 razy dziennie.

Rosół z kury

Leczy się nim od czasów "Naszej szkapy" albo i dłużej. Nic dziwnego. Bulion wspomaga leczenie infekcji, działa przeciwzapalnie i ułatwia odkrztuszanie. Jeśli doda się do niego natkę pietruszki, ząbek czosnku (mało oryginalny pomysł) i pieprz - efekt leczniczy murowany - przynajmniej tak mówią ci, którzy polecają ten przepis.

Napar z lipy

Kolejnym sposobem na objawy przeziębienia i grypy jest napar z lipy, który ma właściwości przeciwgorączkowe, łagodzi katar i bóle głowy. Poprzez działanie napotne usuwa z organizmu szkodliwe substancje. Istnieje kilka sposobów na przyrządzenie takiego naparu. Najprostszy sposób na herbatkę z lipy jest następujący:
-- 2 łyżeczki suszonych kwiatów lipy zalewa się wrzątkiem i parzy przez około 10 minut.  Później należy wywar przecedzić i wypić. Gorący, jeśli ktoś nie ma wysokiej temperatury, bądź letni, gdy pacjent gorączkę ma....- .. Do naparu można dodać miód, sok z cytryny lub sok malinowy.
Podobnie przygotowujemy napar z mięty pieprzowej lub tymianku ...


2 komentarze: