Olbrzymią zaletą crumble jest jego uniwersalność, bo tak naprawdę można go zrobić niemal z każdym owocem , a co więcej mogą być zarówno duszone jak i nie.. Zimą można wykorzystać jabłka lub brzoskwinie i nektarynki w puszce, ,a także crumble przygotowywać można z gruszkami jak i z rabarbarem... Owoce umieszczone są pod kruszonką, która również pozwala kucharzom na różne jej wariacje.. Można zrobić klasyczną, ze zwykłej mąki pszennej lub dodać mąki migdałowej oraz dodać orzechy, a nawet płatki owsiane.
Przygotowanie Crumble – dla 4 osób
Składniki:
- 4 duże nektarynki
- 6-7 małych brzoskwiń
- 1 pełna łyżka cukru waniliowego
- 200 g mąki pszennej
- 130 g zimnego masła
- 5-6 łyżek cukru
- szczypta soli
- opcjonalnie migdały w płatkach
Czyste owoce dzielimy na średnio grube plastry. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym, a następnie posypujemy cukrem waniliowym.
Przygotowujemy kruszonkę:
- mąkę,- cukier,- sól i zimne masło- zagniatamy dłonią w misce i kruszymy po naszych owocach.. Na koniec pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 °C – do momentu aż kruszonka nie będzie miała złotego odcieniu... Po wyciągnięciu należy odczekać 10 minut na ostygnięcie owoców.
Podajemy z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.
Życzę smacznego!
*Mąkę migdałową wytwarzamy z prażonych oraz zmielonych płatków migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz