sobota, 1 marca 2014

CIEPŁY DESER NA CHŁODNE WIECZORY .

To co proponuję, to .. Crumble.. – deser pochodzący z Anglii.. zrobiony  z najróżniejszych owoców posypanych kruszonką oraz przypiekanych w piekarniku.. Skład nie jest skomplikowany, a samo przygotowanie proste i przyjemne.

Olbrzymią zaletą crumble jest jego uniwersalność, bo tak naprawdę można go zrobić niemal z każdym owocem , a co więcej mogą być  zarówno duszone jak i nie.. Zimą można wykorzystać jabłka lub  brzoskwinie i nektarynki w puszce, ,a także  crumble  przygotowywać można  z gruszkami  jak i z rabarbarem...  Owoce umieszczone są pod kruszonką,  która również pozwala kucharzom na różne jej wariacje.. Można zrobić klasyczną, ze zwykłej mąki pszennej lub dodać mąki migdałowej  oraz dodać orzechy, a nawet płatki owsiane.


Przygotowanie Crumble – dla 4 osób
Składniki:
  • 4 duże nektarynki
  • 6-7 małych brzoskwiń
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 130 g zimnego masła
  • 5-6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • opcjonalnie migdały w płatkach
Czyste owoce dzielimy na średnio grube plastry. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym, a następnie posypujemy cukrem waniliowym.
 Przygotowujemy kruszonkę:
- mąkę,- cukier,- sól i zimne masło- zagniatamy dłonią w misce i kruszymy po naszych owocach.. Na koniec pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 °C – do momentu aż kruszonka nie będzie miała złotego odcieniu... Po wyciągnięciu należy odczekać 10 minut na ostygnięcie owoców.
 Podajemy z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.
 Życzę  smacznego!
*Mąkę migdałową wytwarzamy z prażonych oraz zmielonych płatków migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz