Na żywność ekologiczną składają się produkty uprawiane bez użycia nawozów sztucznych czy chemicznych środków, mających ujemne oddziaływanie na nasz organizm. na opakowaniu żywności ekologicznej powinien się zawsze znajdować oznaczenie, mówiące o pochodzeniu produktu oraz symbole świadczące o skontrolowaniu żywności i potwierdzeniu jej ekologiczności.
Czy żywność ekologiczna jest rzeczywiście lepsza?--
--Żywność ekologiczna uprawiana jest w specyficznych warunkach, które sprzyjają temu, iż pokarm taki jest zdrowszy dla naszego organizmu. Farmy ekologiczne zakładane są z dala od zanieczyszczonych miast, w przyjaznym środowisku, gdzie zanieczyszczenie gleby, wody i powietrza jest minimalne.---
-Zboże rosnące na farmach ekologicznych wzrasta w glebie, do użyźnienia której nie używa się nawozów sztucznych, ze szkodnikami zaś walczy się w sposób naturalny, zamiast uciekać się do stosowania chemicznych środków owadobójczych. Gleba, bogata w substancje odżywcze, odpowiedniej czystości woda sprawiają, że rosnące zboże jest bogatsze w magnez, witaminę C i fosfor.-
---Podobnie uprawia się warzywa i owoce. Dzięki uprawie ekologicznej pokarm ma bogatszy, głębszy smak, ponieważ podczas uprawy nie stosuje się chemikaliów. Taki pokarm jest zdecydowanie zdrowszy dla naszego organizmu i przy okazji smaczniejszy.-
---Produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i mięso, pochodzą ze zwierząt karmionych wyłącznie paszą ekologiczną i przy których chowie nie stosuje się antybiotyków czy hormonów. Przez to mięso, jaja czy mleko są znacznie zdrowsze i również smaczniejsze.-
---Żywność ekologiczna jest więc nie tylko lepsza dla naszego zdrowia, bogatsza w substancje odżywcze i ma lepszy smak, ale jest też bardziej przyjazna dla środowiska i zwierząt.-
---Żywność ekologiczna, produkowana w specjalny pełen troski o nasze zdrowie i środowisko sposób, jest często dużo droższa od żywności normalnej. Alternatywne metody jej uprawy wiążą się z większymi kosztami i koniecznością zatrudnienia większej ilości pracowników. Mimo tego jednak obserwuje się coraz większy jej wybór, szerszą dostępność i coraz większy na nią popyt. Wygląda na to, że coraz bardziej zdajemy sobie sprawę z tego, że zdrowie jest ważne i zależy przede wszystkim od tego, co jemy. W końcu jedzenie staje się częścią nas.-
---Wybór między żywnością konwencjonalną a ekologiczną zależy od nas. Żywność zwykła jest na pewno dużo tańsza i dostępniejsza, choć dzisiaj już nawet w marketach można dostać żywność ekologiczną. Żywność ekologiczna jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, dzięki któremu możemy uniknąć wielu chorób i żyć zdrowiej i jadać smaczniej.
----
http://www.ekologia.pl
http://ekoszyk.mos.gov.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz