środa, 3 lutego 2016

MLECZKO PSZCZELE.

 Niezwykłe działanie mleczka pszczelego
Mleczko pszczele to substancja wytwarzana przez pszczoły. Mleczkiem karmione są wszystkie młode pszczoły w ulu, ale tylko przez pierwszych kilka dni życia. Jedynie pszczela królowa otrzymuje tę cenną substancję przez całe swoje życie. Dzięki temu żyje ona średnio 28 razy dłużej niż przeciętna robotnica! Zwykłe pszczoły żyją najwyżej kilka miesięcy, podczas gdy królowa dożywa kilku lat. Przez cały ten czas jest płodna i składa nawet 3000 jaj dziennie. Jako jedyna potrafi też wydzielać feromony, przy pomocy których steruje zachowaniem innych pszczół. Gdy królowa zaczyna się starzeć i słabnąć, pszczoły muszą ją zastąpić inną. Sposób, w jaki się to dzieje, jest to bardzo zagadkowy proces w życiu tych owadów. Pszczele larwy nie różnią się bowiem między sobą. Żadna z nich nie ma genetycznych predyspozycji do bycia królową. Robotnice wybierają zatem jedną z identycznych larw i zaczynają karmić ją mleczkiem pszczelim dłużej niż wszystkie pozostałe. Ten sposób odżywiania zmienia jedną z młodych pszczół w królową

Tajemnicza substancja i jej niezwykły skład
W skład tego tajemniczego koncentratu wchodzą najróżniejsze, naturalne związki chemiczne. Jest on bowiem bogactwem białek, lipidów, węglowodanów i związków mineralnych. Proteiny z mleczka pszczelego zawierają aminokwasy (18-25 aminokwasów, trzeba zaznaczyć, iż 9 z nich to te niezbędne dla naszego organizmu) występujące w pożądanej, świetnie przyswajalnej formie. Ponadto warto nadmienić o zawartości enzymów w tym pszczelim produkcie – najważniejsze z nich to proteazy, kwaśna fosfataza czy amylaza.

Bomba witaminowa
W mleczku pszczelim znajdziemy zarówno kwas pantotenowy, nikotynowy czy witaminy PP i z grupy B (1, 2, 6), kwas foliowy czy słynną witaminę C. Prócz wymienionych już składników nie sposób ominąć wielu mikro- i makroelementów (głównie fosforu, potasu, siarki, cynku, żelaza czy miedzi). Dodatkowo mleczko cechuje się występowaniem cennego składnika, jakim jest rojalizyna – białkowa substancja o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych.

Dlaczego mleczko pszczele wydłuża życie?
Jedną z jego głównych właściwości jest wzmaganie procesów przemiany materii oraz samoodnowy tkanek. Udowodniono także jego wpływ na zwiększenie odporności,przyspieszenie rozwoju płciowego i wzmożenie aktywności rozrodczej.
Dzięki świetnej asymilacji przez organizm produkt ten charakteryzuje się wyraźnymi właściwościami rewitalizującymi i renowacyjnymi, przez co skraca czas gojenia się ran. W naturalny sposób powoduje stan pobudzenia i odnowy psychofizycznej. Odznacza się właściwościami przystosowawczymi, pomagając zwalczyć infekcje, stany ostrego stresu lub przemęczenia, a także poprawiając ogólne funkcjonowanie organizmu. Mleczko wspomaga w stanach wyczerpania, skrajnego obniżenia sprawności i wydolności psychoruchowej.
                                    

zródło...http://www.sensilab.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz