Mózg składa się ze 100 miliardów neuronów. To ponad 16 razy więcej niż jest ludzi na Ziemi. Każdy neuron jest w stanie utworzyć nawet do 10-ciu tysięcy połączeń z innymi komórkami nerwowymi. Neuron ma około 0,1 mm średnicy, ale jego długość może osiągnąć aż kilka metrów. Gdy nie śpimy, mózg generuje około 25 watów energii, która wystarczy do rozświetlenia żarówki. Organ ten stanowiąc tylko 2% masy całego ciała zużywa aż 20% energii, która jest produkowana przez organizm. Głównie chodzi tutaj o tlen. Mózg jest więc bardzo wrażliwy na jego niedobory, dlatego zawsze trzeba pamiętać o głębokim oddychaniu i wietrzeniu pokoju, w którym przebywamy. Mózg w prawie 80-ciu procentach to woda. Dzięki temu ma konsystencję podobną do galarety.
Produkty szczególnie bogate w składniki odżywcze potrzebne mózgowi:
Avokado – źródło witaminy E, tyrozyny i witaminy B6,
Borówki – bogate źródło antocyjanów, najsilniejszych przeciwutleniaczy,
Zielone warzywa liściaste – witaminy C, kwasu foliowego, karotenu,wapno
Jajka – najlepsze źródło choliny, dobre źródło witamin z grupy B i tyrozyny,
Chuda wołowina – źródło tyrozyny, witamin z grupy B i żelaza,
Soczewica – dobre źródło białka, żelaza, selenu, kwasu foliowego, tyrozyny,
Pestki dyni – kwasów tłuszczowych omega-3, cynku, żelaza, magnezu i witaminy E,
Łosoś – jedno z najlepszych źródeł kwasów omega-3, witaminy E, selenu i białka,
Orzechy włoskie – źródło kwasów omega-3, witaminy E i magnezu,
Pełnoziarnisty chleb – dobre źródło choliny, tyrozyny, witamin z grupy B i cynku.
Zielona herbata
Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak. Aby polubić zieloną herbatę, należy poznać tajniki jej zaparzania.
Woda, którą zaparzamy herbatę, powinna być źródlana lub filtrowana oraz mieć odpowiednią temperaturę (60-85 stopni). Zalanie zielonej herbaty wrzątkiem powoduje, że napar staje się żółtawy i mętny oraz gorzki i cierpki w smaku.
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco – nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
Właściwości zielonej herbaty:
Skład chemiczny liści herbaty jest bardzo bogaty i obejmuje związki garbnikowe, alkaloidy: teofina, teobromina, związki purynowe, lecytyna, kumaryny, witaminy B1, B2, B5, K, PP, olejek lotny i bardzo liczne związki mineralne zawierające wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem i jod oraz barwniki: chlorofil, ksantofil, karoten, tealawinę i tearubiginę
Zawiera olejki eteryczne, aminokwasy, witaminy: C, E, K, a także sole mineralne
Chroni przed zawałem serca, stymuluje krążenie, reguluje ciśnienie krwi
Działa przeciwko kamieniom w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym
Łagodzi w znaczny sposób dolegliwości związane z reumatyzmem i chroni organizm przed jego wystąpieniem, działa pobudzająco i odprężająco
Obniża poziom cholesterolu całkowitego, wpływając jednocześnie na wzrost cholesterolu HDL, hamuje proces arteriosklerozy naczyń wieńcowych i mózgowych
Hamuje predyspozycje do zlepiania płytek krwi, chroni przed zawałem i udarem mózgu
Jest dobrym środkiem w chorobach o podłożu zapalnym (grypy, biegunki, stany zapalne śluzówki jamy ustnej lub dziąseł)
Jest najbogatszym źródłem fluoru spośród wszystkich pokarmów, wzmacnia zęby i kości, chroni przed próchnicą
Reguluje wydzielanie żółci, pobudza trawienie, neutralizuje nadkwaśność gastryczną, wspomaga odchudzanie
Posiada właściwości przeciwutleniające, likwiduje wolne rodniki – spowalnia proces starzenia
Aktywne związki m.in: katechiny i taniny wykazują działanie antyrakowe i antymutagenne.
Burak czerwony .
To bardzo popularne warzywo przeżywa prawdziwy renesans, który w pełni uzasadniają jego walory zdrowotne. Powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej, gdyż zawiera dużo kwasu foliowego, trochę witaminy C i B1 oraz wiele makro- i mikroelementów: żelazo, wapń, magnez, sód, potas oraz rubid i cez, oba bardzo rzadko występujące. Jeśli ktoś chce w pełni skorzystać z ich bogactwa, niech pije sok z buraków, który jest świetnym środkiem krwiotwórczym, zapobiega anemii, a co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Buraczane antocyjany, czyli te same barwniki, które występują w czerwonym winie czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, a tym samym wspomagają układ krwionośny. Mają silne działanie antynowotworowe – neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki i przed rakiem .
Kawa.
Najważniejszą substancją odpowiedzialną za działanie kawy jest kofeina, która pobudza działanie kory mózgowej oraz całego centralnego układu nerwowego. W zależności od gatunku kawy, jedna filiżanka zawiera około 70-140 mg kofeiny. Po wypiciu kawy, zwiększone stężenie we krwi utrzymuje się od dwóch do czterech godzin.
Smak i aromat naparu zależą od odmiany kawy, miejsca jej uprawy oraz procesu palenia. Z Z najlepszych uważa się kawę otrzymaną z gatunku Coffea Arabica uprawianego w Etiopii.
Przy ocenie kawy zmysł węchu ma większe znaczenie niż zmysł smaku. Zapach kawy należy do najlepiej rozpoznawalnych zapachów na świecie. Warto zapamietac, że palone ziarna kawy tracą swój aromat po około 2 tygodniach, zmielona kawa – po godzinie, a napar kawowy już w ciągu kilkunastu minut.
Czerwone wino.
Czerwone wino jest dobre dla serca, ponieważ zawiera polifenole – substancje z grupy antyoksydantów, które pomagają w profilaktyce chorób układu krążenia. Ale nie każde wino jest równie dobre. Najlepsze jest naturalne, które nie zawiera żadnych dodatków oprócz drożdży, czyli wino wytrawne. Kiedy możemy mieć pewność, że wino jest na pewno naturalne? Taką gwarancję dają nam tylko wina pochodzące z Francji, bo w tym kraju istnieje zakaz dodawania do win ulepszaczy w postaci cukru, alkoholu czy związków siarki. Aby mieć ostateczne potwierdzenie sprawdźmy jeszcze kolor banderoli, bo niebieski oznacza, że wino było importowane w butelce i bezpośrednio trafiło do sprzedaży w sklepach, a więc niczego z nim już w Polsce nie robiono.Pijmy w niewielkich ilościach czerwone wytrawne wino francuskie w butelkach z niebieską banderolą.
Herbata z cytryną?
Herbata z cytryną jest niezdrowa.....!.. Na szczęście dotyczy to tylko takiej sytuacji, kiedy cytrynę wrzucimy do szklanki lub filiżanki, w której jest torebka z herbatą (ekspresowa) lub fusy. Wtedy nieprzyswajalne aluminium zmienia się w łatwo wchłanialny cytrynian glinu, a wprowadzony w ten sposób do naszego organizmu metal odkłada się w różnych tkankach uszkadzając je (np. odkładając się w mózgu może prowadzić do choroby Alzheimera).
Natomiast sama herbata, pomimo dużej zawartości aluminium, nie jest szkodliwa. Wręcz przeciwnie – znajduje się w niej bogactwo antyoksydantów, a glin występuje w postaci nieprzyswajalnej dla organizmu.
Nadmiar tłuszczu w diecie obniża wchłanianie wapnia i magnezu, natomiast żelazo jest lepiej wykorzystywane, gdy razem z mięsem jemy warzywa lub owoce bogate w witaminę C np. szpinak, brukselkę, brokuły czy kalafior.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz